För att stoppa övergödningen av sjöar och vattendrag måste vi minska utsläppen av näringsämnen från jordbruket. Ibland kan naturen själv vara lösningen. Fosfordammen på Menhammar halverar fosforutsläppen från gården.
Övergödning är ett globalt problem som drabbar många små och stora sjöar. Varje år tar Östersjön emot 30 000 ton fosfor och nästan en miljon ton kväve, och den har nu världens största döda zon. Mälaren är Sveriges största dricksvattenkälla. Den var kraftigt övergödslad på 1960-talet och nu är tillståndet bättre men inte bra.
vergödning är ett globalt problem som drabbar många små och stora sjöar. Varje år tar Östersjön emot 30 000 ton fosfor och nästan en miljon ton kväve, och den har nu världens största döda zon. Mälaren är Sveriges största dricksvattenkälla. Den var kraftigt övergödslad på 1960-talet och nu är tillståndet bättre men inte bra.
En orsak till övergödningen av Mälaren är det stora antalet jordbruk i regionen. Jordbruksgödsel som innehåller fosfor och kväve stimulerar tillväxten av grödor. Jorden släpper naturligt ut olika mängder fosfor och kväve beroende på årstid, och det sker en hel del urlakning på våren. Vid kraftiga regn då växterna inte absorberar näringsämnen särskilt väl, rinner näringsämnena till sjön och stimulerar tillväxt av alger och vattenväxter. Om övergödningen fortsätter följer syrebrist och det leder så småningom till fullskalig syrebrist med utrotning av fisk och växter som ett möjligt resultat.
Fosfor binds till lera i fosfordamm
Under 2019 byggde Menhammar Gård en fosfordamm. Den fångar upp fosfor från hästgödsel i betesmarker och fält, som annars skulle transporteras med regnet till diken och bäckar. Genom att leda ytvatten till denna damm minskas mängden fosfor som når Mälaren med 40-60 procent.
Efter flera års betande har gårdens naturliga betesmarker utvecklat det som kallas ängsmångfald. Det innebär att betande djur håller dominanta växter som gräs, träd och buskar under kontroll, så att marken förblir öppen och erbjuder unika livsmiljöer. Det leder i sin tur till ännu större mångfald.